Evenementen

Kom zelf proeven in onze Proeftuin. Regelmatig organiseren wij samen met de proeftuin pioniers evenementen op het terrein. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie en data.

17 november 2018

Workshop Ontwerp je eigen wildernis door Suzanne Monnier

Je hebt een tuin, moestuin of balkon, je oog is gevallen op het kale pleintje in de buurt, of je dagdroomt over een eigen plek buiten. Je wilt graag duurzaam je eigen voedsel verbouwen, maar weet nog niet hoe?! Dan is dit de workshop voor jou! Stap voor stap neem ik je mee om te komen tot een eigen ontwerp. Centraal staan de ontwerpprincipes en ethiek van de permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen.

Voor de lunch richten we ons op observatie en analyse. Ik zal je kort uitleggen wat permacultuur nou eigenlijk is, en neem je mee op reis langs eetbare vaste en éénjarige planten in de tuin. Met behulp van beeldmateriaal laat ik je ook andere voorbeelden uit de praktijk zien. Na de lunch gaan we praktisch aan de slag. We werken in kleine teams samen om voor ieders plek op basis van de analyse die je in de ochtend hebt gemaakt een eerste ontwerp te maken. En natuurlijk krijg je voldoende informatie mee naar huis over eetbare planten, een flinke dosis inspiratie en handvaten, om je ontwerp thuis verder uit te werken, maar vooral uit te voeren! Lees meer over het programma en aanmelden op de website van Suzanne Monnier die zorg draagt voor onze stadsakker. 
1 december 2018

De keuken van de permacultuur door Suzanne Monnier

Eigenlijk weten we het allemaal wel, dat het idioot is dat er in december verse aardbeien in de schappen liggen. 'Eten met zo min mogelijk impact op de aarde' is makkelijk gezegd, maar kan in de praktijk nog best lastig zijn! Meer dan alleen een pleidooi voor lokale, seizoensgebonden en verpakkingsvrije maaltijden, is dit een hele praktische workshop waarin we vooral ook veel gaan proeven en maken!

Na een korte introductie over de permacultuur, een wandeling door de tuin en een kennismakingsrondje met voldoende ruimte voor het uitwisselen van tips en ervaringen, kijken we naar welke stappen jij kunt zetten op weg maar een voedselketen in balans. Hoe ga je bijvoorbeeld voedselverspilling tegen? Hoe haal je het maximale uit je eten? Wat zouden we moeten telen als we de natuur weer willen herstellen? Wat zou je zelf kunnen verbouwen, en waar koop je anders je eten? En wat doe je eigenlijk met je keukenafval? Na de lunch laat ik je zien hoe je op een veilige manier je eigen zuurkool maakt. We maken overheerlijke kastanjepuree (je krijgt een potje mee!) en ik vertel over de gouden toekomst van deze veelbelovende noot. Ook laat ik je zien hoe je van appelafval heel eenvoudig je eigen supergezonde appelazijn kunt maken. En natuurlijk krijg je fijne adresjes, tips en recepten mee naar huis! Lees meer over het programma en aanmelden op de website van Suzanne Monnier die zorg draagt voor onze stadsakker. 

  De visie van de winnende teams op Erasmusveld
  Bekijk de woningen van Erasmusveld