Kun jij leven zonder afval?

9 april '18

Kun je leven zonder afval? Die vraag staat centraal tijdens het waste event op Proeftuin Erasmusveld in Den Haag. Iedereen kan op 21 april tussen 12 en 17 uur aanschuiven om meer te leren over afval en hoe je dit kunt reduceren. Dus kom langs als je zin hebt in leerzame workshops, een oud meubelstuk op wilt knappen of wilt genieten van een no-waste Kromkommer soepje. 

Afval bedreiging

De zon schijnt weer, de lente komt en de tijd is gekomen om volop te genieten van de natuur in het tijdelijke tiny house dorp in Proeftuin Erasmusveld. Maar zo vanzelfsprekend is dat genieten niet. “De hoeveelheid plastic en ander afval die we tegenwoordig produceren vormt een serieuze bedreiging. Wij denken dat het ook anders moet kunnen”, aldus Jente de Vries, één van de tiny house bewoners.

Wat is afval eigenlijk?

Hoe kan je het verminderen, voorkomen, hergebruiken of juist zien als een waardevolle grondstof? Dat zijn de vragen die centraal staan op deze dag. “In ons dagelijks leven zijn wij hier volop mee bezig”, vertelt Maria Mikulcova. Samen met haar vriend leefde zij een jaar zonder plastic. “Ook composteren we allemaal onze poep en gaat ons snijafval naar de kippen. ”Toch zijn de afvalbakken op de proeftuin niet leeg. Er is ook bij ons nog genoeg ruimte voor verbetering. Daarom gaan we een maand lang proberen zo min mogelijk afval te produceren. Alles wat we wel weggooien wordt op 21 april tentoongesteld. We hopen zo te ontdekken waar nog winst te behalen valt,” aldus bewoner Jasmijn Twilt. 

Waardevolle lessen

Behalve het bewonderen van de afvalverzameling, kun je deze dag onder andere je oude meubelstuk pimpen, leren hoe je zelfs met een baby geen afval hoeft te produceren, alles horen over permacultuur en composteren en genieten van een no-waste Kromkommer soepje of pizza. En natuurlijk een kijkje nemen bij de zelfvoorzienende tiny houses. Waardevolle lessen over afvalreductie en hergebruik van spullen zullen worden meegegeven aan de ontwikkelaar van het gebied, zodat de woonwijk die hier in de toekomst ontstaat zo ‘no waste’ mogelijk wordt.

Zaterdag 21 april van 12.00 - 17.00 uur

Het terrein op de Noordweg 76 in den Haag zal tussen half 12.00 en 17.00 uur geopend zijn.