Proeftuin Erasmusveld op de proef

1 april '16

De spannendste gebiedsontwikkeling waar ik aan werk is ongetwijfeld ‘Proeftuin Erasmusveld’. Spannend vanwege het marktgebied, op de scheidslijn van voormalige krachtwijk Den Haag Zuid-West en VINEX-wijk Wateringse Veld. Spannend vanwege de ligging in een ecologisch en archeologisch waardevol gebied. Spannend vanwege de mysterieuze sfeer die om de verlaten volkstuincomplexen hangt. En zeker ook spannend vanwege onze ambitie hier een woonwijk te creëren die op de gebieden duurzaamheid en collectiviteit zijn gelijke niet kent.

We denken aan een wijk die per saldo energie opwekt, collectieve tuinen, deelauto’s, en een energiecoöperatie van bewoners. Stuk voor stuk zaken waarvan niet bewezen is of de markt erop zit te wachten of waarvan we zelfs op voorhand weten dat veel mensen er niet op zitten te wachten. En deels ook zaken die buiten onze eigen ‘comfort zone’ liggen en waar we van willen leren. Kortom: een spannende ontwikkeling.

Ideeën toetsen

Om in contact te komen met de beoogde doelgroep en de haalbaarheid van onze ideeën verder te toetsen, zijn we een ‘place-making’ traject gestart. Samen met een club jonge, innovatieve ondernemers –‘Woonpioniers’- organiseren we op de locatie activiteiten en initiatieven rondom de kernwaarden gezond, stads, samenleven. Daarbij willen de plek optimaal benutten.

tiny house wat mogelijk is in Proeftuin Erasmusveld

Dus geen hek om de locatie en alles rücksichtslos verwijderen, maar juist in de aanloop naar de uiteindelijke gebiedsontwikkeling zoveel mogelijk gebruik maken van bijvoorbeeld het aanwezige groen én de huisjes op de voormalige volkstuincomplexen (of wat daar nog van over is…) Sommige pandjes hergebruiken? Nieuwe Tiny Homes bouwen op de vrijkomende tuintjes?

Duurzaamheid in Eramusveld

Sloopmaterialen sorteren en bijvoorbeeld hergebruiken in een tijdelijk paviljoen? Of in speeltoestellen in de openbare ruimte? Samen met Woonpioniers is aan creatieve ideeën geen gebrek. Ook het nadenken over welke van deze opties we gaan uitvoeren en hoe ze mogelijk ook hun weg vinden in het uiteindelijke plan , maakt dit tot een spannend project.

Ambitieus traject

Maar het meest spannend vind ik of we dit ambitieuze traject ook echt kunnen bewandelen. Recent ontvingen we een schrijven van gemeente en politie. We werden gewezen op gevaarlijke situaties op het terrein, illegale bewoning van sommige huisjes en het vermoeden van schemerige en mogelijk zelfs criminele activiteiten. (Met foto’s die die vermoedens staafden.) Vriendelijk maar dringend verzoek om het terrein af te schermen en de opstallen zo snel mogelijk te verwijderen!

De plek optimaal benutten

Blijkbaar is hier een grens in zicht tussen spannende en ronduit gevaarlijke gebiedsontwikkeling. Gelukkig proef ik een sterke drive in de organisatie om hier echt onze nek uit te blijven steken en op zoek te gaan naar (alternatieve) oplossingen voor voldoende veiligheid. Maar het gevaar dat we om risico’s uit te sluiten toch maar kiezen voor de veilige weg loert. Hek erom, alles weghalen, huisjes bouwen. Een veel minder spannende gebiedsontwikkeling in dat geval. En vooral dat maakt Proeftuin Erasmusveld nu voor mij tot zo’n spannend project.

  Lees onze visie voor dit plan
  Proeftuin gaat voor een groene woonomgeving