Eindstation DeBatMobiel
7 augustus '18
Sinds medio juli staat er een DeBatmobiel op de proeftuin-locatie, tegenover de tiny houses. Liane Lankreijer en Eline Keus, ontwerpers van dit spraakmakende voertuig, hebben BPD Ontwikkeling gevraagd of het mogelijk was om de kar op het terrein te plaatsen. Het is een soort eindstation van het DeBatmobiel, die sinds mei 2016 actief is geweest in de stad Den Haag.

Verandering tot stand gebracht
DeBatMobiel, uiteraard een grappige verbastering van The Batmobile, is een voertuig dat verandering tot stand heeft gebracht. Oprichters Eline Keus, Liane Lankreijer, Vincent Kuijer, Refunc, Janine Terlouw en Diede Labots zetten met de DeBatMobiel buurtbewoners in beweging om na te denken over hoe hun straat eruit ziet, hoe ze die ruimte beter zouden kunnen indelen en hoe ze dit met elkaar voor elkaar kunnen krijgen. Toen er werd gezocht naar een eindstation werd gedacht aan Proeftuin Erasmusveld, waar tiny houses bewoners en een stadsboerin, de locatie tijdelijk bewonen. De DeBatMobiel kan tot het vertrek van de tijdelijke bewoners - september 2019 - op de locatie staan. Deze “ontmoetingsplek” is van juni 2016 tot juli 2018 op zo'n 50 plekken in Den Haag geweest. Op een parkeerplek konden bewoners ervaren hoe het is om op straat een plek van samen te hebben. Dit leidde tot gesprekken over parkeren, spelen op straat, meer ruimte voor groen en de wens om elkaar meer te ontmoeten als buren. De Debatmobiel was in 2017 prominent onderdeel van de tentoonstelling 'ontmoeten in de openbare ruimte van morgen' en heeft ook internationaal veel aandacht in de pers gekregen. Er zijn nog 2 debatmobielen in de stad, samen dragen ze bij aan de transformatie naar een gezonde, groene stad van samen.
Ontmoetingsplek voor de tijdelijke bewoners en bezoekers
'In overleg met de ontwikkelaar en tijdelijke bewoners van de locatie is de 'Debatmobiel' tegenover de tiny houses geplaatst. Deze kar is voor de bewoners te gebruiken als ontmoetingsplek. De afgelopen twee jaar heeft de Debatmobiel door de stad gereisd, waar hij diende als 'common' op straat. Een plek van samen / van elkaar ontmoeten, om het te hebben over een stad van samen. Omdat de kar niet meer veilig over straat kan is gezocht naar een laatste rustplaats waar hij nog wel een functie kan hebben. Zo kwam Proeftuin Erasmusveld in beeld. Hier wonen immers pioniers die samen een duurzamere groenere stad willen maken. Bij een duurzame stad hoort ook het 'samen delen' en 'ontmoeten als basis om een gemeenschap te vormen'. In 2017 heeft de Debatmobiel in dit kader ook op een tentoonstelling in Pulchri gestaan over 'ontmoeten in de openbare ruimte van morgen' en is hij besproken als één van de 'places of hope' in Leeuwarden als culturele hoofdstad. Zie verder www.debatmobiel.nl