Groen licht voor tijdelijk 'tiny house village' in Proeftuin Erasmusveld

2 juni '17

De gemeente Den Haag geeft groen licht voor het plaatsen van 5 tiny houses op de nieuwe woonlocatie Proeftuin Erasmusveld. Dat maakte wethouder Joris Wijsmuller bekend tijdens de Provada in Amsterdam. De tijdelijke bewoning ondersteunt op innovatieve wijze de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk waar de thema's Gezond, Stads en Samenleven centraal staan. De komende 2 jaar worden de 5 huisjes in het gebied bewoond door jonge starters die kiezen voor duurzaam wonen en leven.

Proeftuin Erasmusveld wordt een duurzame stadswijk. Een plek voor mensen voor wie gezond leven in een groene omgeving belangrijk is. Ter ondersteuning van de planontwikkeling van gebiedsontwikkelaar BPD uit Delft, worden op dit moment tijdelijke initiatieven gecreëerd zoals een stadsakker en binnenkort ook een tiny house village! Op deze manier wordt de locatie nuttig gebruikt en kan worden geëxperimenteerd met andere vormen van stedelijk wonen en leven, bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheidsmaatregelen, collectief ruimtegebruik en het delen van spullen, zoals auto’s en gereedschap. Ervaringen die worden opgedaan kunnen worden meegenomen in de verdere planvorming. 

Wonen zonder gas, water en licht

De tijdelijke bewoners hebben elk hun eigen reden om te kiezen voor deze unieke woonvorm. Centraal staat de manier van omgaan met de aarde en de (gebouwde) omgeving. Toekomstige bewoner Bernhard: "In een tiny house is het makkelijker om helemaal 'off grid' te leven, omdat water en energiebehoeftes van een leven in een tiny house aanzienlijk lager zijn. In ons eigen huisje gaan wij regenwater opvangen en door een intern zuiveringssysteem naar drinkwater omzetten. Op die manier is regenwater niet alleen de basis voor ons douchewater en spoelwater, maar ook dagelijks drinkwater. Onze stroom krijgen wij van 8 zonnepanelen op het dak."

Tiny House Proeftuin Erasmusveld