ID 1: Proeftuin Erasmusveld gaat voor een groene woonomgeving

25 februari '16

'Bij nieuw aan te leggen straten en gebieden moet de gemeente kiezen voor groen in plaats van stenen. Want Den Haag is een groene stad aan zee en dat moet ook zo blijven!'. Dat pleidooi is te lezen in de Stadskrant van 17 februari. BPD pakt deze handschoen op met Proeftuin Erasmusveld.

'Een nieuwe stadsbuurt waar gezond en samen leven centraal staan. Een buurt voor en door actieve mensen van alle leeftijden die samen een prettige en duurzame leefomgeving willen vormgeven. Een proeftuin voor nieuwe, gezonde manieren van wonen en leven. Waar we buiten de gebaande paden durven te gaan.' Zo formuleert BPD-ontwikkelingsmanager Wicher Mol de ambitie van het plan.

Groene leefomgeving

Vijf Haagse politieke partijen (D66, Haagse Stadspartij, PvdA, Groen Links en Partij voor de Dieren) hebben berekend dat bijna 20% van het Haagse oppervlakte nu bestaat uit groen. Een mooi getal, en dat willen ze graag zo houden. Maar de partij ziet ook mogelijkheid tot uitbreiding van het percentage.

Wat goed is voor de gezondheid van kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. 'Steen houdt warmte vast, waardoor het zomers erg heet kan worden.'

Bloemen in de Proeftuin

BPD wil daarom in overleg met de gemeente gaan onderzoeken op welke wijze een zo groen mogelijke woonbuurt kan worden gerealiseerd. Groene tuinen en daken bieden kansen. Ook zal worden onderzocht hoe de openbare straten tussen de woningen en tuinen zo groen mogelijk kunnen worden gemaakt.

Proeftuin staat nog niet vast

'Proeftuin Erasmusveld wordt een echte leefomgeving', zegt Wicher. Maar hoe die er precies uit komt te zien, dat staat nog niet vast.

'Ik roep iedereen op die zich tot ons idee aangetrokken voelt om contact met ons op te nemen. Wij willen dan graag met elkaar in gesprek om samen een fantastische stadsbuurt te maken waar gezond en samen leven belangrijke waarden zijn!'

>> Lees pleidooi 'Den Haag kan groener' in de stadskrant

  Meedenken? Schrijf je in!
  Visie BPD op Proeftuin Erasmusveld