Sfeer proeven in Erasmusveld

11 juli '16

Op maandag 4 juli j.l. konden betrokkenen de sfeer proeven van de activiteiten die plaatsvinden in Proeftuin Erasmusveld. BPD en de Woonpioniers hadden medewerkers van de gemeente Den Haag en de verschillende ontwikkelaars in Erasmusveld, maar ook ontwerpers, creatieve ondernemers en medewerkers van Duurzaam Den Haag uitgenodigd voor een borrel en hapje eten op locatie. In de pas ingerichte ‘huiskamer’ in de loods op het terrein kwamen ze bijeen om kennis te maken met elkaar, het gebied en de verschillende initiatieven die daar al ontplooid worden.

Gezond, stads, samen

Proeftuin Erasmusveld is de naam van een gebiedsontwikkeling van ca. 350 woningen op de grens van Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld. Kernwaarden voor het nieuwe gebied zijn Gezond, Stads en Samenleven. Om die kernwaarden nu al te laden is in samenwerking met Woonpioniers gestart met place-making op de locatie.  Rondom BPD en de Woonpioniers is een klein netwerk gegroeid van hout- en metaalbewerkers, stadslandbouwers en kunstenaars, die de kwaliteit van het gebied een extra dimensie geven. Er wordt 'geproefd' hoe bestaande materialen –afkomstig van de oude volkstuinhuisjes op het terrein- kunnen worden hergebruikt en op kunstzinnige wijze worden ingezet.

Nature Farm

Ook is er een ‘nature farm’ ingericht, waarbij groenten en fruit worden gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen en met behoud van bestaand groen en vegetatie. Bovendien wordt er nagedacht over de plaatsing van enkele ‘tiny houses’. Het onderwerp Tiny Houses –waar de Woonpioniers vooral bekend om zijn- staat  de laatste tijd sterk in de belangstelling en ook in Den Haag blijkt er veel animo voor te zijn. De borrel was geslaagd. De door BPD met de Woonpioniers ontwikkelde initiatieven werden zeer enthousiast ontvangen. Een mooie basis voor de verdere, duurzame, ontwikkeling van dit gebied.