Stadsboerin Suzanne over de Stadsakker

21 maart '17

In het kader van de thema's gezond, stads en samen, die bepalend zijn voor Proeftuin Erasmusveld, worden in aanloop naar de definitieve ontwikkeling van het gebied tijdelijke innovatieve initiatieven georganiseerd op de locatie. Zoals de aanleg van een stadsakker! Lees hier een kleine samenvatting van het interview over de stadsakker dat stadsboerin Suzanne gaf op het groene platform Het Kan Wel.

Een uniek project voor BPD

De normale gang van zaken bij een projectontwikkeling is dat alles van het terrein wordt verwijderd, om er vervolgens iets nieuws op te bouwen. Bij  Proeftuin Erasmusveld wil ontwikkelaar BPD veel van de originele beplanting vooralsnog laten staan en het gebruiken voor ‘place-making’. Een belangrijk onderdeel daarvan is een stadsakker en aan Suzanne nu de taak om die in  Proeftuin Erasmusveld te realiseren.

Eetbaar groen

Stadsboerin, urban farmer, permacultuur specialist... Hoe je het ook wilt omschrijven, voorop staat dat Suzanne ervaring heeft met het opzetten van eetbaar groen. Van haar eigen stadstuin, waar aalbessen en boerenkool groeien, tot aan het werken voor Stichting Eetbaar Park Den Haag. Suzanne zorgt er met liefde voor dat alles groeit en bloeit. De perfecte partner dus om een stadsakker op te zetten voor Proeftuin Erasmusveld. Foto: Sjoerd Vink Photography

Suzanne Monniers

Plannen voor de stadsakker

Het doel is om samen met omwonenden en toekomstige bewoners een akker te creëren die eetbaar groen oplevert en die laat zien hoe rijk en vruchtbaar deze stedelijke grond is. Zo wordt de plek waar voedsel verbouwd wordt weer teruggebracht naar waar mensen wonen. Om dat te realiseren moet er nog een hoop werk verzet worden. Denk aan pompoenwallen bouwen en het kappen van coniferen. Een flinke klus waar Suzanne en haar leger aan vrijwilligers zich de komende maanden in gaat bijten. Als het een succes wordt, kan het gedachtengoed dat ten grondslag ligt aan deze tijdelijke stadsakker, straks ook worden opgenomen in de toekomstige gezonde stadswijk.

Lees het complete interview van stadsboerin Suzanne Monniers op de website Het Kan Wel!

Geslaagde vrijwilligersdag stadsakker! Bekijk het vorige nieuwsbericht
Wat gaat hier gebeuren? Meer over Proeftuin Erasmusveld