Tijdelijk tiny house village en stadsakker in Proeftuin Erasmusveld feestelijk geopend

12 september '17

Gisterenavond opende wethouder Joris Wijsmuller van de gemeente Den Haag het tijdelijke tiny house village en de stadsakker in de nieuwe stadswijk Proeftuin Erasmusveld. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor een volgende fase in de herontwikkeling van het volkstuincomplex aan de Haagse Erasmuszone. Gemeente Den Haag, Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld en gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling B.V. realiseren hier een duurzame woonwijk waar gezond samenleven in de stad centraal staat.

Toekomstige bewoners en gebruikers krijgen in Proeftuin Erasmusveld een actievere rol in hun woon- en leefomgeving. Zo behoren het samen met je buren groenten verbouwen in de gezamenlijke moestuin, auto’s en fietsen delen, algemene ruimten delen (bijvoorbeeld een hobbyruimte of logeerkamer) en kiezen voor collectieve duurzame energie tot de mogelijkheden. Bij de herontwikkeling van het volkstuincomplex tussen Den Haag Zuid-West en Wateringse Veld, is daarom een proeftuin gecreëerd. Een plek waar ‘geproefd’ kan worden aan tijdelijke initiatieven, die bijdragen aan een gezonde wijk waar aandacht is voor hergebruik. Het uiteindelijke plan is geen definitieve invulling maar kan aangepast worden aan nieuwe ervaringen die ontstaan naarmate het project vordert. Belangstellenden voor de woningen, wordt nu al gevraagd hun wensen en ideeën te delen.

Opening Tiny houses village

Collectief wonen

Zoeken naar nieuwe leefvormen resulteerde eerder dit jaar al in een stadsakker op de proeftuinlocatie, waar door stadsboerin Suzanne Monnier met vrijwilligers uit de omgeving groente wordt verbouwd. Ook is een tijdelijk “tiny village” van start gegaan waar nu een aantal proeftuinpioniers in tiny houses wonen. Deze bewoners kiezen bewust voor leven in een gezonde, duurzame, stadse omgeving waar collectiviteit belangrijk is. Hun ervaringen zijn onderdeel van de experimenten en worden gedeeld met belangstellenden voor het project. De materialen die worden gebruikt op de proeftuin zijn deels hergebruikt vanuit het voormalige volkstuinencomplex. In de maatschappij is steeds meer aandacht voor collectief en gezond wonen. De ontwikkeling van Proeftuin Erasmusveld sluit hier naadloos op aan.

Wonen in Proeftuin Erasmusveld

De circa 350 woningen die gepland staan in Proeftuin Erasmusveld, worden in deelgebieden gerealiseerd. Naar verwachting start de verkoop van het 1e deelplan in het voorjaar van 2018. In de tussentijd worden de ervaringen uit de proeftuin gebruikt om het ontwerp van het eerste wooncomplex verder vorm te geven. Wicher Mol, ontwikkelingsmanager bij BPD Ontwikkeling: ‘Een proeftuin is een lerende en heel inspirerende omgeving, waarin mogelijk ook niet alles meteen lukt. Innovatie betekent daarom ook flexibiliteit en kwetsbaarheid. Dat vraagt om een open, onderzoekende houding. Deze gaan over innovatie, natuurlijk ontwikkelen en samen delen. Zo kunnen we samen een gezonde, lerende en circulaire wijk ontwikkelen voor en door betrokken mensen.’

Meer nieuws Terug naar het nieuwsoverzicht
Events Bekijk alle events in Proeftuin Erasmusveld