Proeftuin Erasmusveld
Logo Logo
7 juni 2018

Voor Proeftuin Erasmusveld is door BPD in 2016 een prijsvraag uitgeschreven, waarmee ‘jonge’ architecten werden uitgedaagd met een ontwerp voor de eerste fase met circa 100 woningen te komen. Van de vele inzendingen sprong de visie van Workshop Architecten eruit. Samen met FLUX landscape architecture en marco.broekman urbanism research architecture gaven ze vorm aan ‘Bewust Anders Wonen’ door duurzaamheid en collectiviteit continu met elkaar te verweven.

Ard Hoksbergen van Workshop Architecten vertelt. “Ons bureau bestaat nog niet lang en is dus ‘jong’, maar nieuw zijn we zeker niet. We hebben alle drie een rugzak met ervaring. Fantastisch dat we de kans kregen om ons voor zo’n groot project in te zetten.”

Op de foto v.l.n.r.: Ard Hoksbergen, Milad Pallesh en Ivar van der Zwan

Heerlijk groen!

“Toen we de prijsvraag voorbij zagen komen, waren we gelijk enthousiast. De vraag van BPD sloot heel mooi aan bij de visie die we hebben op wonen. Dus maakten we met het team een schetsontwerp waarmee we de prijsvraag wonnen. Natuurlijk bezochten we eerst de locatie. Gelijk viel mij op dat het een beetje een solitaire buurt is die midden in het groen ligt. Ook zagen we dat er al het nodige collectief georganiseerd wordt, bijvoorbeeld in de vorm van een oude loods die dienstdoet als ontmoetingsplek. Deze kwaliteiten hebben we benut!”

Zachte landing

“De grootste uitdaging zat hem in de grootte van de ontwerpopgave. 100 woningen in 1 gebouw, hoe geef je dat vorm, zodat het kleinschaliger oogt en goed aansluit bij de omgeving? We kozen voor een trapsgewijze opzet die hoger is aan de bosrandzijde en afloopt richting het park dat voor de deur ligt. Op deze manier maakt het gebouw een ‘zachte’ landing in het park. Groot voordeel daarbij is dat de zonligging hiermee goed wordt benut”.

Samen ontwerpen

“Heel interessant waren de “co-creatie”’ workshops waar potentiële bewoners ons lieten weten wat ze van de plannen vonden. We hadden in ons prijsvraagvoorstel bijvoorbeeld meerdere kleinere ruimtes bedacht als plekken om samen te komen. Uit de sessies kwam echter naar voren dat de voorkeur uit ging naar één grotere ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Verder zagen wij kans om duurzaamheid en collectiviteit - de 2 pijlers van het plan - vorm te geven. In het gebouw komt een ‘wasbar’, zodat niet iedereen een eigen wasmachine hoeft aan te schaffen. Terwijl je je wasje draait, hang je aan de bar, praat je bij met buren en drink je een lekker sapje.”

Geen sausje

Dat duurzame aspect is voor ons trouwens geen sausje geweest dat we over de plannen hebben gegooid. We zijn vanuit duurzaamheid gaan ontwerpen. Eerst keken we naar de positie, oriëntatie en materialisatie van het gebouw. Ook op dit punt hadden we veel aan de workshops. Leuk al die EPC-normeringen, maar bewoners willen gewoon zien hoe duurzaam ze wonen. Dus gedeelde elektrische auto’s voor de deur, een groene uitstraling door pergola’s op de terrassen en duurzame bouwmaterialen zoals hout. We zijn aan al deze wensen tegemoetgekomen. 

Leuke mensenmix

Ik verwacht dat hier mensen komen wonen die het belangrijk en leuk vinden om samen dingen te doen en duurzaamheid een warm hart toedragen. Dit type mensen laat zich niet in leeftijd of gezinssamenstelling groeperen. En dat is maar goed ook. In het gebouw komen zo’n beetje alle typen huizen die je maar kunt bedenken. Van een eengezinswoning tot een studio, een maisonnette, penthouse en appartement met twee of meer kamers. Het leuke hiervan is dat deze variatie tegemoetkomt aan veel woonwensen.”

“Bij elk project leer je nieuwe dingen. Dat is mooi. Dit plan heeft ons geleerd dat co-creatie dé manier is om huizen te ontwerpen waar mensen echt graag wonen. Die interactie gaan we in toekomstige plannen zeker vaker opzoeken.”

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?