Opgeleverd

Bijzonder woongebouw Leyhof

Leyhof is een bijzonder woongebouw met 108 energiezuinige woningen, dat in 2022 is opgeleverd. Je vindt hier appartementen en 3-laagse stadswoningen met een privéterras of tuin. Centraal in het gebouw is een grote dektuin die toegankelijk is voor alle bewoners. Het gebouw is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Proeftuin Erasmusveld en ligt aan het ecolint met veel groen en water. Gebouw Leyhof is een samenwerking tussen BPD Gebiedsontwikkeling, Workshop Architecten en Van Wijnen.

De visie op Leyhof

Voor Gebouw Leyhof is door BPD in 2016 een prijsvraag uitgeschreven, waarmee ‘jonge’ architecten werden uitgedaagd met een ontwerp te komen. Van de vele inzendingen sprong de visie van Workshop Architecten eruit. Samen met FLUX landscape architecture en marco.broekman urbanism research architecture gaven ze vorm aan ‘Bewust Anders Wonen’ door duurzaamheid en collectiviteit continu met elkaar te verweven.

Lees meer over de visie

Ontmoeten centraal

Woon je in Leyhof, dan maak je deel uit van een duurzame samenleving. Dat zie je niet alleen terug in het aanbod van deelauto’s en energiezuinige installaties. Maar ook door het toevoegen van collectieve ruimtes in het gebouw. Hierbij kan je denken aan een paviljoen, logeerkamer, wasbar en deelbibliotheek. Samen met de bewoners werden de functiekeuzes voor de collectieve ruimten gemaakt. Het gebruik van de fiets en het OV wordt gestimuleerd. Wie in het bezit is van een eigen auto kan parkeren in de garage onder de dektuin.

Proeftuin Erasmusveld

Het gebied Proeftuin Erasmusveld tussen volkstuinen en sportvelden én aan de ecologische zone. Het is zo ingericht dat natuur, mens en dier hier samen leven. Een plek voor iedereen die bewust anders wil wonen. Bijvoorbeeld als het gaat om hoe we omgaan met energie, mobiliteit, natuur, gezondheid, grondstoffen en -niet in de laatste plaats- met elkaar; de mensen met wie je samen je leefomgeving maakt.

Prijzen

Gebouw Leyhof is een prijswinnend project. Zo won Leyhof in 2021 een SKG Award, een prijs voor duurzame gebiedsontwikkeling. Een jaar later ging ook de Haagse Woonprijs naar het project van ontwikkelaar BPD. De Haagse Woonprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Stichting Wonen in Den Haag en waardeert projecten die een kwaliteitsimpuls zijn op het gebied van wonen met impact op de omgeving. In 2023 nomineerde een vakjury het gebouw voor de Berlagevlag 2023.