‘’Wij ontwerpen voor mensen met dromen en verlangens, behoeften en eisen’’

Wat direct opvalt bij de omschrijving van de missie van heren 5 architecten uit Amsterdam is dat het bureau wijken en buurten graag mooier, beter en gezonder maakt. Een leefomgeving creëren waarmee bewoners zich graag identificeren. Deze missie slaat naadloos aan op Proeftuin Erasmusveld waar Gezond, Stads en Samen de thema’s zijn. Heren 5 architecten is het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de 125 gezinswoningen in deelplan De Velden, centraal in de wijk. Aan het woord is Merijn de Jong, architect en partner van heren 5.

image alt

Woningen te gast in het landschap

Architect Merijn de Jong: ‘’Onze uitdaging maar vooral het doel bij het ontwerp van De Velden was het harmonieus samengaan van de woningen en het landschap. Alle gezinswoningen zijn ‘’te gast’’ in het groen. We vragen ons altijd af: ‘wat is het meer dan een verzameling woningen’. Sociale duurzaamheid, een fijne woning en de woonomgeving staan hierbij centraal. De woningen in De Velden zijn gegroepeerd in vijf intieme groene woonhoven. De voordeuren van de woningen komen uit op het collectieve hof. Daar vindt de interactie plaats tussen bewoners die elkaar ontmoeten, of met familie en vrienden die op bezoek komen. Samen met het team van BPD hebben we de balans weten te vinden tussen deel en geheel. Tussen de individuele woning en alle woningen samen. De Welstandscommissie van de gemeente Den Haag bestempelt het plan vanwege het ontwerp, de duurzaamheidsoplossingen en het gebruik van hout als ’Scandinavisch’…… Ik interpreteer dat als elegante hedendaagse eenvoud.

Collectiviteit
Een hof heeft een collectief karakter en zorgt voor gezelligheid en sociale duurzaamheid. Dit sluit aan op het Bewust Anders Wonen in de proeftuin. Kopers kiezen op alle fronten voor iets anders. Aan de achterzijde van de woningen liggen de privé buitenruimtes in het royale openbare groen. Het openbaar gebied is wat minder ‘’strak’’ aangelegd dan je wellicht gewend bent. Speels, uitdagend en avontuurlijk. Kinderen kunnen hier avontuurlijk rondstruinen. Woningen die grenzen aan de Leyweg krijgen de voordeuren aan de straatzijde, de privé buitenruimten grenzen daar wel aan het hof.

‘’Elegante hedendaagse eenvoud’’

Openbare ruimte of openbaar landschap
Wegen en paden hebben een meer openbaar karakter. De centrale natuurpromenade is de groene long van het gebied. Hemelwater afvoer gaat via zogenaamde wadi’s. Hier wordt gefietst, gewandeld, gespeeld. Op deze plek in het hart van De Velden, kun je ook je buurtgenoten ontmoeten. De hele wijk is autoluw, met langzaam verkeerroutes. Dat zie je terug in het ontwerp van de openbare ruimte. Het groen in het landschap, de intieme binnenhoven en de privé buitenruimtes gaan geruisloos in elkaar over. Er is ook aandacht voor dieren. In het groen vind je nestkasten, vlinderwanden en bijvoorbeeld een insectenhotel. Parkeren gebeurt aan de randen van de wijk.

Woningen met plint en top
Er valt zeker wat te kiezen: de drielaagse woningen komen er in verschillende breedte-maten. De breedtes bepalen ook de grootte van de woningen, die speels en verspringend zijn gesitueerd aan het hof, langs het water en of aan de natuurpromenade. Kijk je naar de gevels, dan zie je dat deze zijn opgesplitst in twee delen: plint en ‘top’. Ze worden deels uitgevoerd in bakstenen, die mooi verouderen. Klei is bij de steenfabriek volop lokaal voorradig en daarmee een duurzame keuze. De ‘top’ van de woning wordt uitgevoerd in Neolife gevelbekleding: een Biobased natuurzuiver houtcomposiet. Dit is gekozen omwille van de biobased basis en de onderhoudsarme kwaliteit en kleurvastheid. Een warmtepomp zorgt voor warmte in huis en zonnepanelen op de daken leveren stroom. De daken worden bekleed met sedum groen. Hier leven straks kleine plantjes en diertjes. Met een groen dak wordt hitte-stress voorkomen en excessieve neerslag gebufferd. De puntige kappen van de daken lopen van laag aan de hofzijde (is licht, lucht en ruimte) naar hoog aan de buitenzijde. De groene sedumdaken ondersteunen visueel het gehele plan en vormen de samenhang tussen natuur en landschap.

image alt

‘’Een duurzaam huis, een duurzame omgeving’’

Je eigen luifel
Aan de zijde van het hof heeft de woning een luifel die de overgang markeert van privé naar collectief en openbaar. Hier heb je je eigen plek en zit je in de luwte of uit de zon. Met de luifel worden de seizoenen verlengd en kun je met je buren, terloops, contact maken en een wijntje drinken terwijl de kinderen veilig buitenspelen. De luifels worden hoger uitgevoerd dan de kozijnen. Daarmee komt voldoende licht in de woning. Optioneel geeft de luifel de mogelijkheid voor een daklicht of koepel. Op de tweede verdiepingen zie ik een prachtige atelier- en werkruimte of studio, zeker nu het thuiswerken zo belangrijk is. Ook zijn er opties voor serres en een woninguitbouw.

Woonkamer met uitzicht
Je woonkamer kijkt uit over je privé buiten en over het openbare groen. Dit gaat op natuurlijk wijze in elkaar over. De keuken en de entree van de woning zijn gericht op het collectieve hof. Hier kun je tijdens het koken een oogje in het zeil houden op de kinderen of terloops met je buren in contact komen. Wat tof is, is dat je kunt kiezen om met je buren te delen, er is een mate van collectiviteit én privacy: het beste van twee werelden. Vrijheid, blijheid.

‘’Ultieme binnen buiten beleving’’

Privé buiten
Aan de woonkamer grenst je persoonlijke buitenruimte. Deze is anders en mogelijk kleinschaliger dan in de meeste woonwijken, maar ook hier kun je je even terugtrekken. De tuinkasten, die standaard worden geleverd zijn handig om bijvoorbeeld tuinspullen in op te bergen. Royaal groen vormt een landschappelijke buffer tussen de private buitenruimten en de groene openbare omgeving.

Omarmd door levend groen
Alle woningen hebben royaal contact met het omliggende groene landschap. De groene omgeving beleef je niet alleen op de begane grond van je woning, maar ook op de 1e verdieping en de 2e verdieping met de ‘kap’. Deze beleving gaat samen met een praktische indeling : fijne slaapkamers bieden ruim plek voor slapen, opbergen en een speelhoek of een werkplek. Centraal op de 1e verdieping komt de badkamer en een apart 2e toilet. Op de 2e verdieping met de hoge kap is ruimte voor bijvoorbeeld een master bedroom, een (werk)atelier of een werkruimte. Daklichten en -ramen bieden ook hier veel licht, uitzicht en contact met de direct omgeving.

Voor wie
In Proeftuin Erasmusveld vind je straks een natuurrijke omgeving met duurzame woningen waar vooral gezond en fijn leven centraal staat. Waar je mensen kunt ontmoeten die ook kiezen om ruimten en materialen te delen. Voor kopers die hiervoor open staan en bij willen dragen aan het klimaat en een duurzame samenleving biedt het plan voor elk wat wils …’’.