"Duurzaam is vooral heel gezond"

24 februari '22

Sladjana Mijatovic is Manager Duurzaamheid binnen het Expertteam Duurzaamheid van BPD Gebiedsontwikkeling. Met plezier legt ze uit hoe samenhangende oplossingen op het gebied van klimaat & landschap, energie, circulariteit en mobiliteit Proeftuin Erasmusveld duurzaam maken.

Zo kom je er. Samen!

“Wat op de locatie van Proeftuin Erasmusveld gedaan is, is wel heel bijzonder. Vanuit een gelijkwaardige samenwerking met de gemeente Den Haag hebben we vanaf het eerste moment toekomstige bewoners bij de ontwikkeling betrokken. We vroegen belangstellenden niet alleen naar hun woonwensen, maar ook naar manieren om duurzaamheid te integreren in hun leven. Mooi om te zien dat er veel wensen zijn ten aanzien van sociale duurzaamheid. De behoefte gaat veel verder dan de verduurzamingsmaatregelen rondom water, afval en energie. De toekomstige bewoners willen buren ontmoeten, samen initiatieven oppakken en spullen delen. De ultieme manier om een duurzame, gezonde leefomgeving te ontwikkelen. Bewust Anders Wonen!”

image alt

Groot compliment

In Proeftuin Erasmusveld is duurzaam gedacht en ontwikkeld. Van de bouwtechniek tot de inrichting van de openbare ruimte en de sociale duurzaamheid. Dat is ook de reden dat we in 2021 een SKG Award voor de duurzaamste gebiedsontwikkeling van Nederland wonnen. SKG staat voor Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. “Een mooi compliment. Maar misschien is het feit dat de gemeente deze ontwikkeling als unieke leerschool heeft gezien wel iets waar we nog trotser op zijn. Het ontwerp en de duurzame oplossingen die zijn bedacht voor Proeftuin Erasmusveld, worden nu ook toegepast op andere nieuwbouwontwikkelingen.”

image alt

Wat kan ik zelf doen om de energietransitie te versnellen?

De blik die bewoners op duurzaamheid hebben, is de afgelopen jaren enorm veranderd volgens Sladjana: “Eerst was het vooral een wens vanuit de overheid om te verduurzamen. Een verschuiving vond plaats en steeds meer mensen zagen ook het nut en de fun van een duurzamer leven. Inmiddels zijn we weer een stap verder; er is een kritische blik en behoefte om mee te denken én te mee te doen. Met name jongeren zijn zich meer bewust van hoe ze de aarde in de toekomst willen verduurzamen. En dan is de cirkel rond! We doen met elkaar Bewust Anders.”

Klein gebaar maakt grote impact

“Ik word heel blij als ik zie dat bewoners op eigen initiatief hun woonplek verduurzamen. Laatst liep ik door een straat en zag dat bewoners tegels gewipt hadden om groen toe te voegen. De reden? Groen oogt gezelliger, samen tuinieren is leuk en in de zomer blijft het huis koeler. Dat is voor mij een ultiem voorbeeld van waar het begrip ‘duurzaamheid’ voor moet staan. Een middel om de wereld een beetje fijner, mooier, gezonder en leuker te maken.”

Kansen blijven zien tot verbetering

“We bouwen volgens de wettelijke BENG-eisen. Bijna energie neutraal, dus heel duurzaam. De kansen voor verbetering liggen vooral in het realiseren van gebieden waar we het met aandacht het landschap ontwikkelen, zodat de biodiversiteit verrijkt wordt en we zelf regenwater opvangen, afvoeren en benutten. Daarbij wil BPD nieuwe, duurzame woonconcepten bedenken met een sterk sociaal karakter. Proeftuin Erasmusveld is op het gebied van duurzaamheid een schoolvoorbeeld voor andere gebiedsontwikkelingen.”