Verhuizen met kids?

14 september '23

Soms vergeten we het een beetje, want voor je het weet ga je op in werk, boodschappen, sporten, klusjes in huis…een eindeloze stroom van dingen die moeten gebeuren. Maar eigenlijk is het leven één groot avontuur, vol met nieuwe kansen, bijzondere ontdekkingen en speciale momenten. Kijk maar eens door de ogen van een kind, geluk zit vaak in de kleinste dingen. Zo is het ook met verhuizen.

Het mooiste avontuur ooit

Natuurlijk staat een verhuis-avontuur niet voor niks in de top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen. Maar met onze 5 basistips houd jij de touwtjes in handen en creëer je ruimte voor kleine geluksmomenten. Zo wordt het voor jou en je kinderen hopelijk een periode om niet te vergeten! Wie weet lukt het jullie wel er het mooiste avontuur ooit van te maken!

image alt

Tip 1 - Bied veiligheid, houvast en overzicht

We maken het niet niet mooier dan het is. Verhuizen is een ingrijpende – soms stressvolle - gebeurtenis. Voor je kind is dat natuurlijk evenzo. Alle vastigheid verdwijnt en een onzekere periode komt ervoor in de plaats. Juist in deze periode is het fijn om je kind dan zoveel mogelijk houvast te bieden! Zorg ervoor dat de kinderen voor de verhuizing weten wat er voor ze gaat veranderen, maar zeker ook: wat blijft er hetzelfde!

Tijdens de verhuizing zelf is het fijn een rugzakje gevuld met voor je kind vertrouwde spulletjes te hebben. Een verhuisdoos dicht bij de hand met een aantal extra lievelingsspullen erin helpt je dezelfde avond nog snel een vertrouwde plek in het nieuwe huis te kunnen maken. Neem na de verhuizing met je kinderen afscheid van het oude huis en spreek af nog eens in de speeltuin bij het oude huis te gaan spelen. Houd na de verhuizing zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan als in het oude huis, dat maakt de overgang gemakkelijker.

Tip 2 - Verhuizen is team effort!

Verhuizen doe je samen. Het is immers niet alleen jouw vaste stek die een nieuwe plek krijgt maar ook die van je kind. Hoe je er een teamdag van maakt? Betrek je kind bij de voorbereidingen van de verhuisdag, regel bijvoorbeeld samen een lekkere lunch. Houd zo lang mogelijk een eigen en vertrouwd plekje in het oude huis. Pak samen in én pak samen uit, maar let daarbij wel op de labeltjes. Die ene puzzel die ze de eerste avond in het nieuwe huis per se willen maken, wil je natuurlijk wel makkelijk terug kunnen vinden!

image alt

Tip 3 – Plannen, plannen, plannen

Verhuizen met kinderen doe je liever niet de dag voor Sinterklaas of vlak voor de verjaardag van je kind. Kies bij voorkeur een rustige periode, zonder stressvolle momenten. Voor de iets grotere kinderen kan het helpen een kalender te maken waarop van dag tot dag te zien is wanneer er iets gaat gebeuren. Ook handig: maak voor de dag zelf een planning met een duidelijke taakverdeling. Voor kinderen is het altijd fijn als ze een handje kunnen helpen. Laat ze bijvoorbeeld hun doos met knuffels zelf in de auto zetten en ook zelf naar hun nieuwe kamer brengen.

Tussendoor kan opvang wel heel fijn zijn. Een lieve opa of oma, vriend of tante die de kinderen lekker mee op pad neemt en vertrouwde activiteiten met ze gaat doen. Zo gaat je verhuisdag niet langer duren dan nodig is. En... Wees lief voor jezelf. Verhuizen is topsport, dus iets makkelijks op tafel ’s avonds is een must. Misschien de favoriete pizza van de kinderen thuis laten bezorgen?

image alt

Tip 4 – Praat met elkaar

Samen praten met je kinderen en uitleggen wat er gaat gebeuren, helpt om dit grote avontuur behapbaar te maken. Erken dat je het zelf ook spannend vindt.

Droom samen over alle leuke dingen die je kunt gaan doen in (de omgeving van) jullie nieuwe huis. Gaat praten lastig? Lees samen een boek over verhuizen. Vaak komt een gesprek dan makkelijker op gang.

Tip 5 – Na de verhuizing

Het zit erop. Alle spullen zijn over, de eerste dag in jullie nieuwe huis is begonnen. Tijd samen is nu het allerbelangrijkst. Praat met elkaar over de verhuizing, maak samen knusse plekjes in huis en gebruik oude verhuisdozen om vliegtuigen, treinen of een hut van te knutselen. Ga, zoals eerder gezegd, voor rust en regelmaat én…ga vooral samen op ontdekking in je nieuwe buurt! Zoek de leukste speeltuintjes op, ga naar het bos om de hoek en maak samen nieuwe herinneringen op deze mooie plek.

Keep it cool

Naast deze tips zijn er natuurlijk nog talloze andere manieren om het verhuizen met kinderen in goede banen te leiden. Kijk vooral naar de leeftijd van je kind en wat er bij hem of haar past. Het belangrijkste wat ons betreft? Keep it cool. Ja, verhuizen is heftig. Maar onthoud: als gezin komen jullie hier samen doorheen en wacht er een fantastische toekomst in jullie prachtige nieuwe huis! Veel geluk!

  Lees meer nieuws
  Neem contact op