Jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst

Een nieuwbouwwoning? Dat is wel zo makkelijk én kan behoorlijk schelen in de maandelijkse energielasten. Makkelijk omdat je bij de keuze voor nieuwbouw niet meer hoeft na te denken over een toekomst waarin er geen gasaansluiting meer is. Deze woningen zijn immers al zonder gasaansluiting gebouwd en beschikken ook nog eens over de nieuwste installaties als het gaat om het verwarmen van je woning en elektriciteit opwekken. Hiermee kun je dus met een gerust hart vooruit. Deze maatregelen zorgen ook (bij normaal verbruik) voor een lagere energierekening dan in een bestaande woning van dezelfde grootte.

image alt

Heel Nederland stapt over

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren zullen gemeentes hier al stapsgewijs naar toe werken. Als jouw buurt aan de beurt is, en je jouw bestaande woning gasloos wilt maken, krijg je te maken met flinke kosten. 

Denk hierbij aan kosten voor:

  • Een luchtwarmtepomp,
  • vloerverwarming,
  • zonnepanelen,
  • isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage,
  • HR ++ glas,
  • inductiekookplaat en extra zuinige koel-vriescombinatie in de keuken.

Er komt dan veel op je af qua kosten, tijdsinvestering en energie die het kost om deze aanpassingen te doen. Als je een nieuwbouwwoning koopt dan heb je al deze zorgen niet. Je bent met nieuwbouw volledig voorbereid op een toekomst waarin Nederland wordt afgesloten van het gas. Dat geeft een gerust gevoel.

image alt

Een slimme investering

Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Alles is vakkundig geïnstalleerd en helemaal compleet. Een nieuwbouwwoning kan daarom over het algemeen hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning. Maar je hebt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers wel extra leencapaciteit op de hypotheek en een rentekorting. Ook op de lange termijn is dit dus een heel slimme investering.

Proeftuin Erasmusveld loopt voorop

Voor de nieuwe woningen in Proeftuin Erasmusveld staat duurzaamheid hoog op de agenda. De nieuwe wijk wordt natuurrijk, gezond en duurzaam ingericht, er is aandacht voor sociale contacten en collectiviteit en de woningen worden energiezuinig en duurzaam gebouwd. Daarbij worden bewoners geholpen met het maken van juiste keuzes in de vorm van advies.

image alt

BENG versus EPC

De energiezuinigheid van gebouwen werd voorheen aangegeven door de Energie Prestatie Coëfficiënt, kortweg EPC. Hoe lager de EPC, hoe lager het 'woninggebonden' energieverbruik; voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. De EPC-waarde voor nieuwbouwwoningen mocht volgens het Bouwbesluit niet hoger zijn dan 0,4. Het systeem was heel flexibel. Zo kon het energieverlies van een grote glazen gevel in het gebouw bijvoorbeeld worden gecompenseerd met zonnepanelen op het dak. Bij de nieuwe BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is dat niet meer mogelijk.

Lees hier meer

Jouw woning in dit project

De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem en geeft deze af binnen in huis. In de zomer werkt dit principe precies andersom. Op die manier kun je met de meeste bodemwarmtepompen en vloerverwarming je woning ook koelen!

Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning?
Om te beginnen heb je in je woning een warmtepomp die de binnengekomen warmte of kou afgeeft aan het vloerverwarmingssysteem en het boilervat voor warm water. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties, maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.

Om uiteindelijk de verwarming en koeling te regelen, heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een bodemwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw bodemwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - gewoon een servicecontract afsluiten met specialisten.

Vloerverwarming

Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Dat is een luxe! Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. Daarnaast word je altijd wakker in een lekker warm huis. In de badkamer wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een elektrische radiator als hoofdverwarming.

Overal een prettige temperatuur
Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd. Het is raadzaam om de thermosstaat op één waarde te laten staan voor een snellere werking en beter rendement. 

Groen dak (sedum)

Jouw woning heeft straks een groen dak! En dat doen we niet alleen omdat het zo gezellig staat in de wijk. Een groen dak zorgt ervoor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt. Het werkt dus als een extra (geluids)isolatie. Door die extra laag is de dakbedekking ook beschermd tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Sedum kan ervoor zorgen dat je dakbedekking wel tot twee keer zo lang mee kan gaan. Dat is op de lange termijn wel zo voordelig.

Wat is sedum?
Sedum is een soort vetplantje dat goed regenwater op kan nemen maar ook ontzettend goed tegen de brandende zon kan. De plant heeft nauwelijks onderhoud nodig en is beresterk.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Het werkt als volgt: op het dak van je woning, schuur, garage of gebouw, liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie; stroom dus! Die stroom kun je direct gebruiken in huis.

Voordelen zonnepanelen
Wist je dat zonnepanelen de CO2-uitstoot van je huishouden verlagen? Dat draagt positief bij aan het milieu. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met je energierekening. In de toekomst is het ook mogelijk om de stroom op te slaan met een speciale thuisaccu. Via de slimme meter in huis heb je alles direct inzichtelijk. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Jaarlijks controleren op vuil of beschadigingen is voldoende.

Houtcomposiet gevels

Bij een duurzaam huis hoort duurzame gevelbekleding. De buitengevels van alle 125 eengezinswoningen in deelplan De Velden worden uitgevoerd in een mix van bakstenen en NEOLIFE houtcomposiet, waardoor de woningen een warme en natuurlijke uitstraling krijgen. NEOLIFE gevels bestaan uit de meest natuurlijke houtcomposiet ter wereld. De houtvezels worden beschermd door een stof uit het hout zelf, waardoor de systemen zeer onderhoudsarm zijn en levenslang meegaan. Bovendien blijven ze door de toevoeging van mineralen hun diepe kleur behouden.

Voordelen van NEOLIFE:

  • Biobased product -> materialen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen
  • 100% recyclebaar
  • Licht van gewicht
  • Zeer onderhoudsarm
  • 100% rottingsvrij en 100% insectenproof
  • Diepe kleur en het is kleurecht

Met de NEOLIFE gevels in deelplan De Velden is gekozen voor een duurzaam gevelproduct, dat een bijzondere kwaliteit uitstraalt en de kopers ontzorgt vanwege het minimale onderhoud. De gevels zijn zeer onderhoudsarm en 100% recyclebaar.

Omgaan met materiaalgebruik en afval

Ieder huishouden produceert afval. Door gescheiden inzamelen eenvoudiger te maken, kunnen meer waardevolle materialen uit het afval worden hergebruikt. Dat is wel zo goed voor het milieu. Als toekomstige bewoner van Proeftuin Erasmusveld kun je hieraan bijdragen door jouw afval te scheiden. En om het je nog gemakkelijker te maken, werkt de gemeente met ondergrondse containers om afval te scheiden.

Ook proberen we tijdens de bouw zorgvuldig om te gaan met materialen. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het inzichtelijk maken van de toegepaste materialen, met het oog op hergebruik aan het einde van de levensduur te stimuleren.

Duurzame waterhuishouding

Het hemelwater wordt naar het oppervlakte water afgevoerd. Daarnaast wordt er nagedacht over de mogelijkheid voor waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten om waterverbruik te verminderen.

Straks is er lekker veel groen in jouw nieuwe buurt. Een toename van en grotere diversiteit aan natuur in de wijk is een van onze speerpunten. Daarom geven we advies en werken we samen met de gemeente voor toename aan groen rondom jouw woning. Bomen, hagen en binnentuinen zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor een gezondere wijk. Centraal in het plan komt de natuurpromenade, voorzien van wadi’s (i.p.v. riool) voor natuurlijke wateropvang.

Dat doen we niet alleen omdat het zo fijn wonen is in een groene omgeving. Want om de droogte en ook de natte periodes de baas te blijven, is een goede regenopvang heel belangrijk om het ecosysteem in stand te houden. En hoe meer groen, hoe meer regenwater opgevangen kan worden. Win-win situatie dus!

Gezond wonen en leven

In jouw nieuwe woning realiseren we een gezond binnenklimaat, onder meer door goede ventilatie. Om te zorgen dat je in een prettige omgeving leeft, streven we ernaar dat de woningen zoveel mogelijk uitkijken op groen, water en/of de open ruimte. Zo ervaar je bescherming en privacy, én openheid en gezamenlijkheid.

In de wijk zijn er voldoende autovrije zones zodat bewoners en bezoekers zich overal in het groen vrij kunnen begeven en spelen. De openbare ruimte is zo ingericht dat deze uitnodigt om te bewegen: je kunt op de fiets naar de supermarkt, vindt bushaltes op loopafstand, er zijn voldoende rustplekken, voorzieningen voor buitenspelen, en wandel- en hardlooproutes in de omgeving.

  De ontwerpers aan het woord
  Voorzieningen in De Velden