Opvang regen met natuurlijke systemen

27 mei '21

Proeftuin Erasmusveld is gericht op de natuur, we noemen de wijk ook wel natuurinclusief. In balans wonen met de natuur staat centraal. Maar hoe doe je dat dan? We geven je alvast een aantal voorbeelden van ‘’natuurinclusieve’’ oplossingen, die het wonen in Proeftuin Erasmusveld aangenaam maken voor mens, plant en dier.

image alt

Groene greppels voor wateropvang

Van tijd tot tijd hebben we in Nederland te maken met veel regenval, tegenwoordig hebben we zelfs te maken met ‘’tropische’’ regens en stormen. Onze rioolsystemen zijn hier van oorsprong niet op voorbereid. Er wordt daarom steeds meer nagedacht over nieuwe natuurlijke systemen om de vele wateropvang aan te kunnen. Bewust Anders Wonen in Proeftuin Erasmusveld vraagt om eigentijdse oplossingen. Tussen de woonhoven van De Velden wordt veel natuur aangebracht. Deze natuur zorgt automatisch voor natuurlijke wateropvang. In het landschap en langs de natuurpromenade zijn tevens beplante greppels (soort wadi’s) ontworpen. Deze helpen om het hemelwater op te vangen en meer vocht in de bodem te krijgen. Samen met bloemrijke beplanting bevorderen ze tevens de biodiversiteit in het gebied.

Waterafvoer door infiltratie

De beplante greppel zorgt voor waterafvoer door infiltratie. Hemelwater wordt opgevangen in een zogenaamde natuurlijke goot of geul, waar het water in de bodem wordt opgevangen en kan infiltreren. Het rioolstelsel wordt hierdoor minder belast en het grondwater wordt aangevuld. Vanwege de warme zomers en verdroging van de grond is dit een belangrijk proces. Vanuit de natuurlijke greppels wordt het water vertraagd naar de grote waterpartijen geleid.

image alt

Sedumdaken

De daken van de 125 grondgebonden woningen en de bergingen in deelplan De Velden hebben straks een groen dak! En dat doen we niet alleen omdat het zo gezellig staat in de wijk. Een groen dak zorgt er het binnen niet al te warm wordt in de zomer en niet al te koud in de winter. Het werkt dus als een extra isolatie voor je huis. Door die extra laag is de dakbedekking van het huis en de berging ook beschermd tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Het zorgt onder andere voor waterberging, hierdoor wordt het water “vertraagd” afgevoerd naar het rioolstelsels om de pieken van regenval op te vangen. Sedum kan er voor zorgen dat je dakbedekking wel twee keer zo lang mee kan gaan. Dat is op de lange termijn wel zo voordelig.

Wat is sedum?

Sedum is een soort vetplantje dat goed regenwater op kan nemen maar ook ontzettend goed tegen een brandende zon kan. De plant heeft nauwelijks onderhoud nodig en is beresterk. Voor bijen en vlinders zijn alle soorten sedum in een sedumdak interessant als voedselplant. Verder bied het groene dak ruimte waar insecten en dieren geen overlast hebben van “ons” mensen. Dit is een niet te onderschatte waarde want dat is mede oorzaak waardoor er veel insecten en vogels verminderen in de stad. Vlinders bijvoorbeeld moeten rustig opwarmen in de zon om goed te blijven vliegen. Doen ze dat op de straat of in onze parken dan is de kans groot dat ze (per ongeluk) worden verstoord of zelfs vertrapt.

  Duurzaamheid in De Velden
  De ontwerpers van De Velden